BongerdBühne, Podium in Liemers Landschap

Kennen jullie dat liedje Bloasmuziek van Gé Reinders? Dat is precies het gevoel van de vakanties met mijn vader, moeder en broer in Limburg, het Duitse Sauerland of de Harz. Naast de ‘bulten’, want we wandelden veel in de heuvellandschappen, herinner ik me dat er ook altijd wel een muziekkoepel, een boerderij of weiland was waar op de zondagochtend of een willekeurige zomeravond, een fanfare of harmonie blaasmuziek speelde. Ook toen ik met mijn man en drie dochters in Oostenrijk was, vielen we met onze neus in de boter. We belandden met andere toeristen tussen de gewone inwoners van het dorp in een concert van de lokale fanfare inclusief pollepel-, en jodelact.

Liemerse Muziekkoepels

Ook de Liemers kent een aantal muziekkoepels. Eén ervan staat er achter de Andreaskerk in Groessen. Een plek waar vooral vlak vóór de zomervakanties concerten worden gegeven door Drumfanfare EMM en Muziekvereniging Sint Andries. Geen koepel, maar wel een podium vind je op het Remigiusplein in het centrum van Duiven. Liemers Harmonie en ’t Gilde Remigius treden er op en Duuve Mixed Music en HOP organiseren er regelmatig optredens van zangers en muzikanten. Loo kent een podium bij de Dorpsnoot, de thuishaven van Muziekvereniging Excelsior.

Vruchtbaar rivierenlandschap

Naast de buitenpodia in de kernen van onze gemeente Duiven, is het Liemers Landschap steeds vaker het podium voor zangers, muzikanten, dansers en acteurs. Daar waar eeuwenlang onze rivier haar rivierklei afzette, en er vruchtbare grond is voor groente, fruit en vee, gedijen nu lokale en (inter) nationale artiesten tussen de fruitbomen. In het Horsterpark, toch dichtbij een boomgaard, organiseert Hope Music bij het theepaviljoen verschillende muzikale optredens. En vorig jaar trad Drumfanfare EMM op tussen de ontluikende appels, peren, pruimen en kersen van Fruitkwekerij de Stokhorst. Een bongerd verderop traden in het paasweekend van 2019 dichters op tijdens het Lentefestival. En in het eerste weekend van oktober kun je deelnemen aan de muzikale processie Circado rondom het Verdronken Dorp Leuffen.

Corona Zomer

Deze zomer zullen velen van ons hun vakantie vieren ‘rundumhause’ en verwachten we dat inwoners en toeristen uit nabijgelegen regio’s een uitstapje zullen maken naar De Liemers. Wat zou het mooi zijn als deze bezoekers, net als wij in Duitsland of Oostenrijk van een verassend optreden kunnen genieten tussen onze inwoners op één van de buitenpodia in onze kernen of op de vruchtbare rivierklei in het Liemers Landschap.

Bongerdbühne

Inwoners van en bezoekers aan onze regio De Liemers kunnen in ieder geval terecht bij de Bongerbühne. Een coronaproof podium in een Groessense boomgaard waar landelijk bekende artiesten optreden. Bongerd en bühne, twee woorden die ik als Liemerse mijn hele leven al gebruik, maar toen ik ze voor deze blog opzocht in de dikke Van Dahle niet zouden bestaan. Bongerdbühne het klinkt alsof je in Duitsland of Oosterrijk vertoeft maar is toch een echt Liemers woord met het vakantiegevoel voor deze coronazomer.