Een terugblik: persoonlijke ontwikkeling in 1 jaar wethouder

Weer aan het werk, maar het is nog rustig … inwoners en medewerkers vieren hun vakantie. Nu heb ik dus tijd om even stil te staan en terug te kijken op mijn eerste jaar als wethouder. En dan plopt de ‘Big Why’-vraag op, terwijl ik kijk naar het portret gemaakt door Fred Sieger. Ik koos het uit voor mijn werkkamer omdat ik de bedachtzame blik van zijn vriendin in mijzelf herkende.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is voor mijzelf een belangrijke drijfveer. Het is niet voor niets een van de 10 gelukpijlers: ontwikkel je kracht, leer van je fouten. Waar ben je goed in? Geef de moed niet op! Je kunt me gerust een persoonlijke ontwikkelingsjunky noemen, een term die ik onlangs las in een blog. Ik ben dol op testjes die je verassen met wat meer zelfinzicht.

Zwemmen met zwemvest

Nou met die persoonlijke ontwikkeling zat het wel snor hoor het afgelopen jaar. Gooi mij in het diepe en ik zwem. Heerlijk dat zwemmen trouwens, vooral in open water. Gelukkig hoefde ik dit niet alleen te doen en kreeg ik af en toe een zwemvest toegeworpen of ging op zoek naar een luchtbedje in de vorm van een training, heidag of coach. Zo heb ik veel gehad aan de basisopleiding bij de Wethoudersvereniging en de bijeenkomsten met ons college-team (burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris van gemeente Duiven) en het algemeen bestuur van 1Stroom (de colleges van gemeenten Duiven en Westervoort).

Testjes

Tijdens deze dagen op de hei leerde ik veel bestuurders, maar vooral mijzelf (beter) kennen. En ja, ook door het doen van testjes. Zo was er de ‘Bestuursstijlen van wethouders’-test met zelfinzicht: Loopt op visie, verbinder en de kleurentest met resultaat: 5 groen (introvert voelen), 5 geel (extrovert voelen), 4 rood (extrovert denken) en 1 blauw (introvert denken).

Introvert

Dit laatste resultaat zette mij aan het denken. ‘Ja, dat voelen herken ik wel, maar wat is het nou, introvert of extrovert.’ De toelichting verklaarde veel. Een introvert op een slechte dag, ligt met een dekentje op de bank, een extrovert loopt chaotisch in de rondte. Ik zag mijzelf helemaal liggen op onze bank met dat roze fleece-dekentje over mijn hoofd en hoorde mijzelf bij thuiskomst tegen mijn man zeggen: ‘dat praten, daar moet ik wel aan wennen hoor.’ Hoe hilarisch was dus het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan, de stille revolutie van de introverte mens’. Ik las het deze vakantie uit de vakantiebieb. Herkenbaar vond ik de worsteling om je weg te vinden in een overwegend rationele extraverte omgeving. Handig vond ik de praktische tips die er in staan en heerlijk om te lezen wat ik eigenlijk wel weet, je bent goed zoals je gebakken bent. 

Schilderij

Toch blijft het fijn af en toe een luchtbedje vast te kunnen pakken, daarom plan ik coachingsgesprekken. Pas geleden nog op mijn werkkamer. Mijn coach keek uit op ‘mijn’ schilderij en vroeg me of er over drie jaar ditzelfde schilderij hangt. Ik moest er even over nadenken… ja, je bent introvert of niet. Ik voelde gelijk… Jazeker!