Verdronken Dorp Leuffen pakt het podium in Liemers Landschap

Waarom het verhaal over Leuffen beleefbaar maken in het Liemers Landschap?https://www.youtube.com/watch?v=JDGz_FPU7_Q

Een aantal jaren geleden was ik actief voor de fractie van Dorpshuizen Kleine Kernen voor het Waterschap Rijn en IJssel. Water en hoog water was een onderwerp waar ik daarom regelmatig mee bezig was. Toen ik hoorde dat het kunstwerk ‘Waterlicht’ van Daan Rosengaarden te beleven zou zijn in de uiterwaarden bij Westervoort, moest ik dat dus zien. We gingen op zondagavond, ik had onze twee oudste dochters meegenomen, maar wist niet precies waar het was. Dus we volgden de lange rijen mensen over de dijk, in het donker, met een forse koude tegenwind, sneeuwde het nu? Alleen deze zoektocht was al een belevenis op zich. Wanneer ervaar je nu het Liemers rivierenlandschap bij nacht en ontij? Ik had het hoge water van het mystieke blauwe licht nog niet eens beleefd en ik realiseerde me al dat het Liemers Landschap een prachtig podium is voor verhalen over haar verleden, heden en toekomst.

Podia

Het verdronken dorp Leuffen was al op verschillende podia te zien. Het kreeg een plek in het boek ‘Verdronken dorpen in Gelderland’ van Jan en Sanne Terlouw. Het is opgenomen in de fietsroute De verdronken dorpen route Oost. In het Liemers Museum hadden leerlingen van het Candea College een expositie met hun werken geïnspireerd op deze geschiedenis. Studenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bedachten in opdracht van Erfgoed Gelderland onder andere een ‘augmented reality’ verrekijker, sprekende standbeelden en een escape room om het dorp onder de aandacht te brengen. En via Geocache, kun je met behulp van een gps-ontvanger een spel spelen op de locatie van het dorp om een cache (een schat) te vinden. Eerder maakte de Historische Kring Duiven Groessen Loo de contouren van de funderingen zichtbaar in het landschap. Helaas lukte het niet voldoende geld bij elkaar te krijgen voor een kunstwerk dat het Leuffen verbeeldt, maar we zijn binnen het project Bakens in het Landschap van Leven in de Liemers op zoek naar een manier om toch een landmarkering te realiseren op de plek van het dorp. Want we weten veel over het dorp dat er niet meer is, je kunt het lezen op een bord aan de Leuvensedijk.

Muziekwandeling

Koos Wolters is opgegroeid dichtbij het verdronken dorp en woont er inmiddels ook weer dichtbij. Hij is technicus en vertelde mij over de geweldige producties van P22 waar hij voor werkt door heel Nederland en dat hij droomde van zo’n spektakel in zijn eigen dorp rondom het verdronken dorp Leuffen. Wat mijzelf aantrok in deze producties is dat professionele cultuurmakers samen werken met lokale muzikanten, acteurs, dansers, zangers en wie maar mee wil doen. Ook inwoners die normaal gesproken niet zo gemakkelijke op een podium klimmen kunnen zich aansluiten. Uiteindelijk bleek een muziekwandeling door het Liemers Landschap de meest geschikte vorm voor een daadwerkelijk podium voor dit Liemerse verhaal. De muziekwandeling bestaat uit een app die je tijdens de wandeling kunt beluisteren en waarin je het verhaal over de rol die het water speelt in onze regio beleeft. Deze app kun je het hele jaar door beluisteren, maar tijdens de voorstelling krijgt dit een extra dimensie.

Funshopping en water

Vrijetijdseconomie, de productie, distributie en consumptie van goederen en diensten te behoeve van de vrijetijdsbesteding van mensen, is een speerpunt in de economische visie op de Liemers. In de Liemers werken al veel inwoners in hotels, horeca en grootwinkelbedrijven als Ikea, Intratuin, MediaMarkt, Hornbach en Loods 5. We besteden steeds meer tijd en geld in deze sector en met name inwoners met minder kansen op de arbeidsmarkt kunnen hier relatief gemakkelijk aan de slag. In De Liemers willen we daarom de vrijetijdseconomie versterken. Dit doen we door aan te sluiten bij wat er al is: ‘funshopping’, de vele evenementen en watergebonden recreatie en de (cultuur)historische aspecten rondom ‘ons’ water.

Geluk

Door de verhalen over water uit De Liemers, muziek, zang- en toneelverenigingen in De Liemers en haar inwoners dit podium te bieden willen we onze landelijke regio verbinden aan bezoekers en inwoners van de levendige stad en een impuls bieden aan verblijfstoerisme en dagactiviteiten in onze gemeente Duiven. Zodat onze inwoners zinvol werk kunnen vinden in een groeiende sector. Want zinvol werk, daar word je echt gelukkig van.

Daarom laat De Liemers zich zien, horen, voelen, ruiken en proeven! En pakken we het Liemers Landschap als podium voor verhalen uit ons verleden, heden en toekomst.