Hoedje op, hoedje af?

Er was iets met hoeden in de kerk, maar wat ook weer?

Onze blonde dochter deed de communie. Belangrijk daarbij is: wat trek je aan. Met zorg heeft ze haar tenue samengesteld. Ze houdt van een beetje gek, dus er hoorde een hoedje bij. In mijn herinnering droegen op mijn communiedag alle meisjes een hoed, behalve ik. Hoedje op dus.

Dat katholieke zit de Liemers in de genen. De historische en heemkunde kringen, cultuurhistorische en de oudheidkundige verenigingen in de Liemers weten er alles van: veel plaatsen in de Liemers waren vroeger Kleefs bezit en behoorde daardoor tot 1816 tot Pruisen en niet tot de Noordelijke Nederlanden. Daarom zijn we ook tijdens en na de reformatie (1520-1600) overwegend katholiek gebleven. Interessante weetjes trouwens op die websites, leuk voor een quiz….

Zijn het de katholieke, of de sentimentele genen? Geen idee, maar opa heeft tranen in zijn ogen als zijn kleindochter de kerk binnenkomt, hoedje op, achter de trommelaars van de plaatselijke harmonie. En ik pink een traantje weg als ze op het altaar staat, hoedje af, en zingt: (vrij vertaald naar Nick en Simon) ‘Pak maar Zijn hand’. Uh, hoedje af?

Verbolgen schuiven twee oud-tantes aan bij de communielunch. ‘Hoezo moest je hoedje af? Vroeger toen wij jong waren………… moesten wij, door weer en wind, naar huis fietsen om onze hoed op te halen. Zonder hoedje op kwamen we de kerk niet in, belachelijk’

Hoedje op, hoedje af, een leerzame quiz.

Reacties zijn gesloten.