Samen1Nergie: Kinderen uit Duiven, Groessen en Loo Doen Mee voor Duurzaam

Samen1nergie startte ik door samen met kinderen van IKC Remigius symbolisch een knal-geel zebrapad over te steken op weg naar een duurzame samenleving. Samen1nergie is het duurzaamheidsprogramma van de Gemeente Duiven en gemeente Westervoort waarmee we inwoners, bedrijven en organisaties helpen concreet aan de slag te gaan voor een klimaatbestendige leefomgeving, met het besparen van grondstoffen en energie en het verduurzamen ervan. Voor kinderen op de basisscholen en IKC’s in Duiven, Groessen en Loo de normaalste zaak van de wereld.

Klimaatmeisje

Een duurzame samenleving, een samenleving in balans zonder een voorschot te nemen op toekomstige generaties. Samen1nergie heeft daarom een klimaatmeisje. Een meisje in een jurkje dat prachtig kleurt bij het geel, turquoise logo van Samen1Nergie, poserend voor een windmolen. Ze dook op in de uitnodigingen voor de inloopavonden en de enquête over mogelijke locaties voor windmolens en zonneparken die we in het najaar van 2019 hielden.

Thuis hebben we ook zo’n klimaatmeisje. Weliswaar niet in een blinkend schoon jurkje, het liefst in een spijkerbroek met oversized hoodie, maar net zo begaan met natuur en milieu als haar moeder en oma. En ze is fan, fan van dat andere klimaatmeisje; Gretha Thunberg. “Ja, dat is toch knap. Zij durft tegen hele belangrijke mensen te zeggen dat ze niet goed bezig zijn. Ik durf nog niet eens tegen onbelangrijke mensen te zeggen dat ze voorzichtiger met de wereld moeten doen.” Kijk, en daar moeten we dus vanaf. Dat onze kinderen en kleinkinderen niet durven zeggen hoe het anders moet. Juist van hen willen we weten hoe ze hun duurzame samenleving voor zich zien en hoe ze aankijken tegen de weg er naar toe.

Dag van de duurzaamheid in de klas

Vandaar dat ik regelmatig te vinden ben in klassen van IKC’s en basisscholen. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid verzorgde ik een aantal gastlessen waarin we spraken over wat kinderen zelf doen voor duurzaam: Op de fiets naar school! Logisch want de duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt. Over wat hun ouders doen; afval scheiden! en wat hun scholen doen; zonnepanelen op het dak! En ze durfden tegen me te zeggen hoe het anders moet: ga met bedrijven in gesprek over zonnepanelen en LED-verlichting. Oh ja, ze zijn het met de belangrijke mensen in de gemeenteraad eens dat er meer laadpalen voor elektrische auto’s in onze gemeente moeten komen.

Junior klankbordgroep

Voor ons klimaatmeisje thuis, is dit niet genoeg. “Belachelijk toch dat kinderen niet mogen stemmen. Net alsof volwassenen er zo goed nadenken!.” Ik ben het met haar eens dat onze inwoners met de meeste toekomst best wat meer invloed zouden mogen hebben. Vandaar dat we een junior klankbordgroep in het leven hebben geroepen. Kinderen die zich bij ons melden met ideeën en initiatieven voor een duurzame samenleving, (je gelooft het niet maar we krijgen complete maquettes), nodigen we uit om op het gemeentehuis samen over beleid en maatregelen te komen praten. Een beter klankbord kun je niet wensen. Zo waarderen we ‘zeggen hoe het anders moet’ met directe invloed, beter nog dan stemrecht.

Junior Energiecoach

Varkentje Rund prijst dit leuke en leerzame spel aan: ‘Met energie kun je lachen!!! Thuis makkelijk energie besparen voor een schoner milieu en een vollere portemonnee’. Kinderen (7 t/m 12 jaar) uit gemeente Duiven kunnen gratis meedoen. Aan de hand van filmpjes, geheime weekopdrachten en interessante weetjes kunnen ze hun ouders duidelijk maken wat er in hun huis anders moet. Ouders, best belangrijke mensen. Ons klimaatmeisje doet ook mee.