Samen1Nergie Prijsvraag: verenigingen en stichtingen @gemeenteduiven doen mee voor duurzaam!

Zo aan het begin van het nieuwe jaar, als de kerstboom weer uit onze woonkamer is verdwenen, denk ik na over hoe ik mijzelf ga uitdagen in het nieuwe, nog braakliggende jaar. Wat zijn mijn nieuwe dromen en welke acties zijn nodig om het doel te bereiken. Want Droom + Actie = Doel, heb ik inmiddels geleerd en van jezelf doelen stellen word je gelukkiger.

Circulaire droom

Aan het eind van 2020 daagde het programmateam Samen1Nergie verenigingen en stichtingen in gemeente Duiven uit om circulair te dromen door een prijsvraag uit te schrijven. Dromen over circulariteit lijken, net als mijn eigen dromen, vaak raar en naïef. En om ze te realiseren zijn er creatieve acties nodig door enthousiaste volhouders. Circulaire dromen gaan over het verminderen van gebruik van materialen, die uit de natuur worden gewonnen om gebruikt te worden als grondstof of bouwstof en over het vergroten van de bewustwording rondom het hergebruik van grondstoffen.

Frisse blikken

De jury met frisse blikken van Jeroen Smits (programmamanager Circulaire Economie van 1Stroom), Frank Croes (lector Circulaire Economie aan de HAN), Wim Nabbe (omgevingsmanager bij Groene Allianties de Liemers), Marja Mom (inwoner van Duiven, kenner van verenigingen en stichtingen in de gemeente en manager bedrijfsvoering) en mijzelf werd verrast door 4 plannen die beschreven hoe 4 circulaire dromen werden omgezet in acties die bijdragen aan CO2-vermindering.

Win-win

Stichting Dorpshuis Groessen ging voor betere frisse lucht in hun dorpsaccommodatie zonder daarbij te veel energie te verliezen. Sportclub DVV wenste fris meubilair zonder onnodig gebruik van nieuwe grondstoffen. Na een ijsbaanloos jaar droomt Stichting Winterevenementen Duiven van een ijsbaan in het centrum van Duiven in 2021 waar het horecapaviljoen wordt verwarmd met de restwarmte van de vriesmachine. Alle drie clubs hadden een concreet, slim en technisch goed plan met acties; in een rechte lijn van droom naar doel! Dat verdient waardering!

Gelukkig 2021

Het meest originele, creatieve en rare idee kwam van Muziekvereniging Excelsior uit Loo. In hun circulaire droom schetsten zij een clubhuis waarin hun muzikale leden op verschillende manieren aan de inwoners van Loo laten zien hoe zij hun tuin kunnen voorbereiden op extreme hitte en hevige hoosbuien en hoe afval her te gebruiken door bijvoorbeeld gft-afval te composteren. Dit alles met lokaal geproduceerd, duurzaam bier als einddoel. De acties die zij opsomden vormen geen rechte lijn, maar een wolk aan activiteiten door vele enthousiaste volhouders. Het zal voor hen een gelukkig 2021 worden. Want niet alleen doelen stellen, maar ook nieuwe ervaringen opdoen, daar word je gelukkig van.

Samen1Nergie

Samen1Nergie is het duurzaamheidsprogramma en energieloket van de gemeenten Duiven & Westervoort. Hiermee helpen we je concreet aan de slag te gaan in je eigen huis, tuin, wijk of bedrijf. Wij laten zien op welke manieren je kunt bijdragen aan een klimaatbestendige leefomgeving, hoe je kunt besparen op grondstoffen en energie, welke maatregelen je daarvoor moet nemen en welke subsidies je daarvoor kunt krijgen.