Samen1Nergie: Woningeigenaren doen mee voor duurzaam

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk niet waar. Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Bij ruim 11.000 woningeigenaren en VVE bewoners in gemeente Duiven en Westervoort viel in september een brief van de gemeente in de bus. In deze brief vind je een waardebon van € 70,-. De bon kun je gebruiken om voor energiebesparende producten te kopen. Je schaft bijvoorbeeld led-lampen, tochtstrips of radiatorfolie aan, declareert de kassabon via de website en ontvangt maximaal € 70,- teruggestort op jouw bankrekening.

€ 70,-

€ 70,- ? Zomaar in de brievenbus? Ja, echt waar. Veel inwoners konden het niet geloven en de envelop, inclusief waardebon met declaratiecode, belandde in de oud-papierbak. Toen verscheen het filmpje waarin ik als wethouder Samen!nergie, gehuld in mijn gele jas, naar een van de Duivense bouwmarkten reed om een radiator-ventilator te gaan kopen. Mijn facebook-vrienden en volgers van de pagina Samen1Nergie reageerden enthousiast. ‘Ik heb een brievenbusborstel gekocht, gemonteerd en het bedrag staat al weer op mijn rekening.’ Anderen lieten weten de envelop te hebben gemist. Daarom versturen we de voucher nog eens. Soms is wat te mooi lijkt om waar te zijn, toch echt waar.

Radiator-ventilator-kado

Om op de hoogte te blijven van de laatste energie-bespaar-gadgets ga ik zo nu en dan op de koffie bij mijn technische buurman. Ik vertelde hem over mijn aankoop van de radiator-ventilator. ‘Ja, mooi snufje is dat hè?’, reageerde hij tot mijn opluchting. Hij liep naar zijn werkplaats en kwam tevoorschijn met precies het doosje dat ik die week had gekocht. ‘Ik heb er altijd wel een stapeltje liggen’, vertelde hij me droog, ‘als er iemand jarig is of zo, dan pak ik er gewoon een paar in.’ Zelf deed ik mijn moeder een aantal radiator-ventilatoren ‘kado’. Met haar eigen voucher en die van mij. We planden een radiator-challenge bij haar in de woonkamer. Zo veel mogelijk radiatoren voorzien van radiatorfolie en het monteren van de ventilatoren. Hoewel monteren een groot woord is voor het vastklikken ervan. Het eerstvolgende bezoekje aan mijn ouders begon met het inspecteren van de ventilatoren, een lofzang op de werking ervan en 1000 maal dank voor mijn hulp.

Zeker in deze december-corona-tijd is het fijn om mensen te kunnen helpen. Aan wie doe jij radiator-ventilator kado? #doemeevoorduurzaam