Schoon

Wat kan ik het me nog goed herinneren! Zwerfafval stond hoog op de agenda toen ik op de ‘lager school’ zat. En natuurlijk besteedde we er ook op Scouting aandacht aan. Wat je er allemaal wel niet mee kan doen, met zwerfafval. Ik weet nog dat ik robots heb gefabriceerd van blikjes en jurken van plastic tassen en wc-rollen. Wat een lol met een wc-rol. Ik moet zeggen, toen ik op de middelbare school zat, was zwerfafval niet meer zo’n ding. Wel heb ik de ‘blikvangers’ altijd een goed idee gevonden, maar volgens mij kwamen die pas (veel) later.

Hoe kan het dat onze dorpen en buitengebieden op plekken nog steeds vol liggen met bierflesjes, plastictasjes en, echt waar, lege spuitbussen sneeuwschuim. Was ik dan de enige die robotten van blikjes knutselde? NederlandSchoon legt het op haar website uit: ‘Een deel van de Nederlanders gooit helaas nog weleens wat op de grond. Ook al zijn ze het ermee eens dat je geen afval moet laten slingeren. Hun gedrag is deels bewust en deels onbewust. ‘ Zij willen het gat dichten tussen de goede intenties van mensen en hun gedrag.’

Ja, maar hoe dan? Nou gewoon door te doen. Zoals Go-Clean Duiven dat bijvoorbeeld doet. Zij geven het goede voorbeeld en laten zien dat je samen een heel eind komt. Zwerfafval opruimen wordt stoer en afval laten slingeren stom. En als je denkt, dat lukt toch niet, kijk dan eens naar dit filmpje over een Go-Clean actie in Estland.

Hoe concreet kan het zijn? Je pakt een blikje op uit de berm en doet het thuis in je plastic, metalen en drinkpakken (PMD)-zak. Zo draag je op twee manieren bij aan een gelukkige samenleving: een schonere leefomgeving (1) door er zelf aan bij te dragen (2). Go-Clean GO!