Tankversperring Leuven pakt het podium in Liemers Landschap

Waar is de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar in het Liemers Landschap?

Winter hebben we dit jaar niet echt gehad. Wel wind, maar geen schaatsen op natuurijs, geen sleetje rijden vanaf de bult. Voor onze kinderen is DE bult het talud aan de Schraleweidsestraat in Groessen. Er bestaat een filmpje die we nu en dan opzoeken om te lachen. De jongste maakt dan een prachtige salto vanaf haar rijdende slee. Ze valt zo, languit in de sneeuw. Toen ik er opgroeide was er nog geen betuwelijn en dus ook geen talud. Onze bult was de dijk, de Leuvensedijk vlak bij dat langgerekte betonnen ding waar van die stalen punten uit steken. Daar ging ik met mijn broer en de buurjongens en ,-meisjes naar beneden met de slee. Een salto kan ik mij niet herinneren, ik was wat voorzichtig. Wel herinner ik me dat ik aan mijn vader vroeg wat dat eigenlijk voor ding was, waar we opklommen en afsprongen. ‘Iets van de oorlog’ en daar bleef het halverwege de jaren tachtig bij.

Toeristen en inwoners op het fietspad

Sinds de Leuvensedijk een fietspad is, komen we er vaker, meestal wandelend met onze hond via het Klompenpad, de Mammoet, de Wellinghoeve, het monument van gebroeders Meeusen en na uitzicht op Gastenverblijf ’t Leuven komen we er dan langs. Ook toen mijn man eens vroeg: ‘Wat is dat eigenlijk?’, kon ik niets meer zeggen dan: ‘Iets van de oorlog’. Zo’n prominent element in het landschap, waar op een zonnige dag vele inwoners en bezoekers van De Liemers langskomen en waar zelfs ik, opgegroeid op nog geen kilometer afstand, niets van afweet.

De Liemers Herdenkt

Ik drong daarom ook gelijk aan op actie toen Historische Kring Duiven, Groessen, Loo het initiatief nam om van dit enige overgebleven verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Duiven een gemeentelijk monument te maken. In het jaar van ‘75 jaar vrijheid’ biedt dit de kans tegelijkertijd de achtergrond ervan zichtbaar te maken. Zodat niet alleen onze kinderen en kleinkinderen, maar ook bezoekers aan onze regio de vraag ‘Wat is dat voor een ding?’ kunnen beantwoorden.

Tankversperring Leuvensedijk

De tankversperring is in 1939 gebouwd ten tijden van de mobilisatie van Nederland voor de dreigende oorlog. De tankversperring bestaat uit een langgerekt betonnen element waar stalen spoorrails in zijn aangebracht met een spits uiteinde. De rails zijn naar het oosten gericht en steken ongeveer 50 tot 100 centimeter uit het beton….

Tweede wereldoorlog in de Liemers

Mijn vader liet tijdens het lezen van het boek ‘De Liemers, land van grenzen tussen Rijn en Oude IJssel’ een buitengewone interesse in lokale geschiedenis zien. Mijn broer en ik vroegen ons al af waar we het van hadden. Ik nam hem daarom mee naar de lezing ‘Van Emmerich naar Arnhem. De bevrijding van De Liemers’ georganiseerd door de Historische Kring Duiven Groessen Loo in Cul’s Filmhuis Bij Bert in de OGtent. We waren niet de enige. Er kwamen ruim 100 geïnteresseerden, veelal babyboomers. Opvallend dus dat juist een 20-er uit de Liemers, Pim Gerritzen, zo veel kon vertellen aan de hand van films en foto’s over de bevrijding van De Liemers. Mijn vader bleek overigens volledig op de hoogte van de achtergrond dan het betonnen ding als belangrijk onderdeel van de andere verdedigingswerken in de Gelderse Poort zoals de versperring bij Babberich en Fort Pannerden.

Meer van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar in het Liemers Landschap

Pim Gerritzen wist trouwens veel meer over de Tweede Wereldoorlog in het Liemers Landschap zichtbaar te maken. Hij komt het je graag vertellen tijdens een van zijn lezingen. Ook is een stagiaire aan de slag om deze punten zichtbaar te maken op een interactieve kaart. Zo kunnen we nog veel verhalen vertellen in het Liemers Landschap aan inwoners en bezoekers aan onze Liemers.

Zo laat De Liemers zich zien, horen, voelen, ruiken en proeven! En pakken we het Liemers Landschap als podium voor verhalen uit ons verleden, heden en toekomst.