Verkiezingen

Verkiezingen zijn nieuws. Wereldnieuws is de Trump-Clinton election, en de aankomende Tweede Kamer verkiezing in maart 2017 is steeds meer in het landelijke nieuws, lokaal was de Topvrouw van het jaar verkiezing in het nieuws. Want gewonnen door Ingrid Thijssen, lid van de Raad van Bestuur van Alliander NV en toch een beetje een Liemers bedrijf, met dat hoofdkantoor in Duiven.

Al mijn aandacht ging naar de verkiezing van ‘De Parel van de Gemeente Duiven’, de gemeenteraadsverkiezingen 2018 (ja, nu al) en ‘last but not least’ de Cha Cha Cha Cup. De eerste verkiezing heeft inmiddels een winnaar: een prachtige, kwetsbare plek in De Liemers.

Maar die cha, cha, cha cup, jee, die heeft wat in gang gezet zeg. Het begon met een blozende blonde dochter die het huis binnen kwam stampen met de mededeling ‘….. heeft me gevraagd als danspartner, en je mag geen nee zeggen!’ Twee weken later gevolgd door, wederom blozend ‘ik heb een wildcart, ik mag meedoen in de finale!’. Haar trotse vader, mijn ega, ging mee naar de dansschool en wat daar gebeurt is!? Het moet de inspirerende sfeer, de trots en een latente dansbehoefte geweest zijn, maar het heeft hem geraakt: Afgelopen zondag hadden wij onze eerste les stijldansen.

Wat zou het mooi zijn als we dat ook zouden kunnen bereiken met de gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners raken. Maar hoe doe je dat? Om daar achter te komen verdiepte ik mij, niet in dansstijlen, maar in burgerschapsstijlen. Wat een eye-opener was dat. De een wordt geraakt door waardering en erkenning, de ander door het onderwerp dat je aansnijdt en weer anderen door duidelijk te maken wat je hebt bereikt. Kijk, daar wordt ik nu door geraakt. Ik ga de komende tijd dus aan de slag met dansstijlen en burgerschapsstijlen. Welke stijl heb jij?